Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از چابک آنلاین، "علیرضا حجتی" گفت: توانگری مالی یک شرکت بیمه‌ای نشانگر قدرت آن شرکت در قبال پرداخت خسارت است و به همین دلیل سالانه توانگری مالی شرکت‌ها بررسی می‌شود.

وی ادامه داد: در این راستا یکسری آئین نامه‌های الزامی و توصیه‌ای داریم، در آئین نامه‌های الزامی، توانگری‌‌مالی به صورت سالانه محاسبه می‌شود و علت اصلی محاسبه سالانه توانگری هم ذخائر خسارت معوق است زیرا خسارت معوق تاثیر مستقیمی برروی توانگری مالی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معاون مدیرعامل شرکت بیمه کارآفرین بیان کرد: زمانی می‌توان آیین نامه‌های الزامی را برای شرکت‌ها کمتر کرد که توانگری مالی به صورت فصلی و بر طبق معیارهای سازمان بورس محاسبه شود.

حجتی افزود: در غیر اینصورت اگر الزامات برداشته شود و آیین نامه‌ها به صورت توصیه‌ای عمل شود چون توانگری به صورت سالیانه  محاسبه شده و دلیل اصلی آن هم  تدوین صورت‌های مالی 4 ماه بعد از پایان سال است هیچ کسی نمی‌تواند پاسخگوی بیمه‌گزاران باشد.

وی، عنوان کرد: شرکتی که دارای توانگری مالی یک است و با گرفتن پروژه ای توانگری مالی او به 2 کاهش یافته است بیمه مرکزی نمی‌تواند به درستی پاسخگوی بیمه‌گزاران باشد.

عضو هیئت مدیره بیمه کارآفرین اظهار کرد: اما اگر زمان محاسبه توانگری مالی اصلاح شود و به حداقل برسد و 6 ماهه شود در آن موقع توانگری مالی درست است.

حجتی گفت: تا زمانیکه نتوان ذخیره خسارت معوق را با فرمول دقیق و منظم محاسبه کرد توانگری مالی صحیحی وجود نخواهد داشت زیرا ذخیره خسارت معوق به دو صورت میانگین و برآوردی محاسبه می‌شود که در هر دو روش دخالت مستقیم افراد وجود دارد .

عضو هیئت مدیره شرکت بیمه کارآفرین اظهارکرد: زمانی که خسارت معوق به صورت سیستمی محاسبه و پیاده سازی شود تازه در آنجا توانگری مالی درست بسیاری از شرکت‌ها و اینکه واقعا دارای توانگری مالی یک هستند مشخص می‌شود.

حجتی در خصوص حجم بالای مصوبات شورای‌عالی بیمه گفت: مصوبات وآئین نامه‌هایی که در حال حاضر ابلاغ می‌شود آئین نامه‌های اصلاحی سال‌های قبل است یعنی آئین نامه‌های قبلی که مشکلات و نقاط ضعف مختلفی داشته را اصلاح کرده و درحال به روزرسانی هستند.

وی افزود: انتظار می‌رود که این به روزرسانی‌ها با سرعت بیشتری انجام شود و هم اینکه تمام مشکلات دیده و برطرف شود.

عضوهیئت مدیره شرکت بیمه کارآفرین بیان کرد: مالیات بر ارزش افزوده یکی از موضوعاتی است که در زمان تمام وزرای قدیم مطرح شده و درحال حاضر بیمه نامه‌های درمان و بیمه عمر پس انداز از مالیات برارزش افزوده معاف هستند.

عضو هیئت مدیره شرکت بیمه کارآفرین بیان کرد: یکی از موضوعاتی که در برنامه ششم توسعه قرارداده شده افزایش ضریب نفوذ بیمه‌نامه‌های عمر و زندگی است اما با وضع مالیات بر روی این نوع بیمه‌نامه‌ها این اتفاق رخ نخواهد داد.

حجتی ادامه داد: زمانیکه بیمه گزار ببیند برروی یک بیمه‌نامه اختیاری عوارض وجود دارد از خرید آن منصرف می‌شود و اخذ مالیات برای بیمه گزار هیچگونه توجیهی ندارد.

وی گفت: مالیات بر ارزش افزوده تاثیر مستقیمی بر روی ضریب نفوذ بیمه دارد زیرا با افزایش قیمت تمام شده فروش محصول مورد تقاضا کاهش می‌یابد.

عضوهیئت مدیره بیمه کارآفرین تصریح کرد: درست است که با حذف مالیات بر ارزش افزوده درآمد دولت کاهش می یابد اما اگربه صورت کارشناسی بررسی شود که با اخذ 9 درصد مالیات برارزش افزوده و کاهش فروش بیمه‌نامه چه هزینه‌های گزافی برای دولت ایجاد می‌شود تمام مسائل شفاف خواهد شد.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: بیمه صنعت بیمه شرکت بیمه ای بیمه کارآفرین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۰۳۷۶۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گواهی اسقاط هایما به این مبلغ افزایش یافت/ایران‌خودرو: قیمت هایما تغییری نکرد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،قانون ساماندهی صنعت خودرو بالغ بر ۴.۵ سال پیش، مورد بحث مجلس وقت قرار گرفت و در گیرودار رفت‌وآمد به شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام، در نهایت پس از سه سال، در خرداد ماه سال ۱۴۰۱ به تصویب رسید؛ پس از تصویب آن، سه ماه به دولت مهلت داده شد تا آیین‌نامه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده را تدوین، تصویب و ابلاغ کند؛ اما به‌جای آنکه این آیین‌نامه تصویب و ابلاغ شود، ماده ۱۰ این قانون را اصلاح کردند و نام "قانون اصلاح ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو" را بر آن نهادند. به عبارت دیگر درست در شهریور ماه ۱۴۰۱ که قرار بود آیین‌نامه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده تصویب شود، ماده ۱۰ را اصلاح کردند.

به گزارش ایسنا،اما ماجرا به همین‌جا ختم نشد و ابلاغ آیین‌نامه از رده خارج کردن خودروهای فرسوده ۱۵ ماهی معطل و بلاتکلیف باقی ماند تا در نهایت در روزهای پایانی سال ۱۴۰۲، بالاخره این آیین‌نامه ابلاغ شد.

در این آئین‌نامه تعداد گواهی اسقاط حاصل از اسقاط خودروهای فرسوده، افزایش یافته تا بدین ترتیب انگیزه مالکان این دسته از خودروها، برای اسقاط خودرو و جایگزین کردن آن با خودروهای نو افزایش پیدا کند.

به دنبال این موضوع، برخی سایت‌ها و در فضای مجازی موضوعی تحت عنوان "افزایش قیمت محصولات مونتاژی ایران‌خودرو" مطرح شد که براساس آن گفته شده بود "افزایش تعداد گواهی اسقاط برای شماره‌گذاری خودروها، سبب افزایش قیمت محصولات مونتاژی شده است."

ایران‌خودرو: قیمت محصولات تغییری نکرده است

در پی ابلاغ آیین‌نامه مذکور گروه صنعتی ایران‌خودرو در اطلاعیه‌ای اعلام کرده است:

" براساس مصوبه هیئت وزیران و با توجه به ابلاغ و اجرایی شدن آیین‌نامه اجرایی ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو، گواهی اسقاط مورد نیاز برای شماره‌گذاری خودروهای مونتاژی شامل خانواده هایما، از ۲۵ درصد گواهی اسقاط به ۱.۵ گواهی اسقاط (معادل ۵۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان) افزایش یافته است؛ فلذا مبلغ معادل ارزش ریالی روز گواهی اسقاط در سیستم فروش پیاده‌سازی شده و آیتم ماده ۱۰ قانون ساماندهی خودروهای مونتاژی به مبلغ ۵۲۵ میلیون ریال رسیده است.

بدیهی است بر اساس قراردادهای فروش پرداخت مابه التفاوت ارزش گواهی اسقاط (الزامات قانونی) برای تمامی تعهدات الزامی است.

شایسته است نمایندگان در خصوص اطلاع‌رسانی موضوع فوق به مشتریان شرکت ایران‌خودرو اهتمام ورزند."

البته به تاکید این گروه صنعتی، افزایش قیمت در محصولات هایما رخ نداده و قیمت این محصولات افزایشی نداشته است.

۲۲۰

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901710

دیگر خبرها

  • نخستین آیین نامه اجرایی سند تحول آموزش و پرورش پس از ۱۲ سال تصویب شد
  • وابستگی صندوق‌های بازنشستگی به بودجه دولت ناشی از چیست؟
  • بابایی کارنامی: درآمد کارگران ساختمانی طبق قانون باید از فرمول مشخصی محاسبه شود / ۱۶ هزار میلیارد تومان برای بیمه این کارگران نیاز است + فیلم
  • بابایی کارنامی : درآمد کارگران ساختمانی طبق قانون باید از فرمول مشخصی محاسبه شود + فیلم
  • گواهی اسقاط هایما به این مبلغ افزایش یافت/ایران‌خودرو: قیمت هایما تغییری نکرد
  • خبر جدید وزیر صنعت درباره واردات خودروهای کارکرده
  • تبعات بند مشکل ساز بودجه بر صنعت بیمه و پیشنهاد عدم لحاظ بر درآمدها
  • آیین امضای تفاهم‌نامه‌های مطالعه طرح‌های توسعه ۱۶ میدان گازی/ بخش دوم
  • آیین امضای تفاهم‌نامه‌های مطالعه طرح‌های توسعه ۱۶ میدان گازی/ بخش نخست
  • آیین نامه خودروهای کارکرده هنوز در دولت است